Nieuws

Dit is het verhaal van Rutger van den Bosch: jong, gedreven en toegewijd als Beleidsmedewerker voor JA21!

Ik geloof dat je als politicus moet staan voor wat je zegt. Mensen moeten zien dat we er zijn om hun stem echt te vertegenwoordigen.

Vandaag maken we kennis met Rutger van den Bosch, 23 jaar en beleidsmedewerker bij JA21 in Noord-Holland. Met zijn studie politicologie en zijn brede interesses op politiek gebied, ondersteunt hij de fractie met beleidsvoorbereidingen en strategische vragen. In dit interview vertelt Rutger over zijn weg naar de politiek, zijn rol bij JA21 en wat hem inspireert om zich hard te maken voor praktische, haalbare oplossingen voor de inwoners van Noord-Holland.

Rutger, kun je ons wat vertellen over jezelf? Waar kom je vandaan en wat doe je buiten je werk voor JA21?

“Zeker! Mijn naam is Rutger van den Bosch, ik ben 23 jaar oud en ik woon nu sinds een jaar in Duivendrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Lelystad, waar ik ben opgegroeid bij mijn ouders. Momenteel ben ik parttime beleidsmedewerker bij JA21 voor Noord-Holland, waar ik de fractie ondersteun in het Provinciehuis in Haarlem. Voordat ik hier kwam, werkte ik voor de gemeenteraadsfractie van JA21 in Amsterdam. Daarnaast studeer ik politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.”

“Buiten mijn werk en studie ben ik ook erg sportief. Ik zwem en hardloop allebei zo’n drie keer per week. Het helpt om fit te blijven en is een fijne uitlaatklep, vooral als je veel achter een bureau zit voor studie en werk.”

Hoe is je interesse in de politiek ontstaan?

“Eigenlijk had ik die interesse pas aan het einde van de middelbare school. Ik deed op school vooral technische vakken zoals natuurkunde en scheikunde, en mijn plan was om een carrière in de techniek te volgen. Toen kregen we een opdracht om een eigen politieke partij op te richten en dat was precies in de tijd dat de boerenprotesten begonnen. Dat onderwerp greep me echt. Ik had destijds familie die in de landbouwsector werkte en ik weet hoe hard ze moeten werken. Dat er plannen waren om boeren misschien te onteigenen, raakte me diep.”

“Vanaf dat moment begon ik me steeds meer te verdiepen in de politiek. Eerst volgde ik gewoon het nieuws, en daarna besloot ik mijn focus helemaal te verleggen. Ik heb uiteindelijk een jaar bestuurskunde gedaan op het HBO en daarna doorgestroomd naar de universiteit voor politicologie. Het is echt een passie geworden, want politiek raakt alles in onze samenleving.”

Waarom heb je gekozen voor JA21? Wat spreekt je het meest aan bij de partij?

“Mijn steun voor de agrarische sector en mijn interesse in realistisch migratiebeleid brachten me al snel bij de rechtsere partijen. In eerste instantie sloot ik me aan bij de JOVD, de jongerenvereniging van de VVD. Maar na de formatie van Rutte IV en de invloed van D66 op het beleid, voelde ik dat de VVD niet meer bij me paste.”

“Toen ben ik naar een evenement van JA21 geweest, en ik was meteen verkocht. JA21 is een partij die naar mensen luistert en werkt aan oplossingen die écht werken. Het is een partij die staat voor wat ze zegt, zonder onnodige compromissen. Die no-nonsense mentaliteit past bij mij.”

Je combineert je werk bij JA21 met een studie politicologie. Hoe ziet jouw agenda eruit?

“Ja, dat is wel een uitdaging! Ik werk twintig uur per week voor JA21 en volg daarnaast een voltijdstudie. De maandagen besteed ik in Haarlem voor de Provinciale Staten, maar de rest van mijn werkuren kan ik flexibel indelen. Ik help bijvoorbeeld met de voorbereiding van commissievergaderingen en het opstellen van spreekteksten voor de fractie. Het is druk, maar ik haal er veel energie uit.”

“Wat me helpt, is dat ik op een natuurlijke manier betrokken ben bij politiek. Het voelt vaak niet als ‘werk’ maar als iets waar ik echt in opga. Er zijn natuurlijk intensieve periodes, vooral rond campagnes, maar op normale momenten lukt het goed om alles te combineren.”

Kun je iets vertellen over jouw rol en de belangrijkste projecten waar je aan werkt?

“Mijn werk als beleidsmedewerker bestaat vooral uit het voorbereiden van vergaderingen en beleidsanalyses. Voor de fractie lees ik beleidsstukken door en kijk ik naar de impact van nieuwe voorstellen, vooral op het gebied van klimaat en leefomgeving. Ik schrijf dan vaak spreekteksten voor commissievergaderingen, zodat we onze standpunten helder kunnen overbrengen. Daarnaast werk ik aan sociale media – ik maak posts over ons werk en zorg dat volgers op de hoogte blijven van wat we in de Staten doen.”

“Ook stel ik schriftelijke vragen op naar aanleiding van actuele onderwerpen. Onlangs ging het bijvoorbeeld over de spreidingswet, waarin Noord- en Zuid-Holland hun opvangdoelstellingen niet kunnen halen. Dat is voor ons een belangrijk onderwerp en daar stel ik dan vragen over, zodat we de discussie kunnen blijven voeren.”

Wat zijn thema's die voor jou persoonlijk belangrijk zijn in je werk bij JA21?

“Klimaat en energie zijn heel belangrijk voor mij. Klimaatbeleid moet realistisch zijn en haalbaar voor de gewone burger. De huidige coalitie zet sterk in op windturbines en zonneparken, maar wij vinden dat de kosten voor de middenklasse ook meetellen. We pleiten bijvoorbeeld voor kernenergie als alternatief, omdat dat een stabiele en betaalbare energiebron is. Mensen moeten de mogelijkheid hebben om betaalbaar over te stappen op duurzame energie.”

“Daarnaast speelt het wantrouwen richting de politiek een grote rol. Veel mensen zijn afgehaakt omdat politici vaak beloftes doen en die niet nakomen. Ik vind het belangrijk dat we bij JA21 staan voor wat we zeggen en dat mensen zien dat we hun stem écht vertegenwoordigen.”

Wat beschouw je als hoogtepunten en uitdagingen van je werk bij JA21 tot nu toe?

“Een groot succes was onze campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. We hebben in bijna alle provincies zetels gehaald, en in Noord-Holland zelfs drie. Dat was tijdens een historische verkiezingsoverwinning van de BBB, dus het was niet gemakkelijk om overeind te blijven, maar we deden het met onze eigen boodschap. Het was een moment van trots voor mij en de hele partij.”

“Qua uitdagingen vond ik de laatste Tweede Kamerverkiezingen zwaar. We haalden net één zetel, wat een teleurstelling was. Het was echt een moeilijke periode, maar ik heb vertrouwen dat we weer in de lift zitten. We hebben waardevolle ideeën, zoals het Deense asielmodel, dat nu zelfs door andere partijen wordt overgenomen. Dat laat zien dat we wel degelijk invloed hebben, zelfs als we niet in de coalitie zitten.”

Wat zijn je ambities voor de toekomst? Waar zie je jezelf over een aantal jaar?

“Mijn grootste ambitie is om volksvertegenwoordiger te worden, bijvoorbeeld in de Tweede Kamer. Het lijkt me de mooiste baan die er is, om mensen te vertegenwoordigen en echt impact te maken. Ik wil dit werk uiteindelijk fulltime kunnen doen en me volledig inzetten voor de waarden waar ik in geloof.”

“Voor JA21 zou ik graag zien dat we nog groter worden en meer invloed kunnen uitoefenen op beleidsniveau. Ik hoop dat we onze visie kunnen uitdragen en ons verhaal waarmaken in zoveel mogelijk bestuurslagen, of dat nu op lokaal, provinciaal of landelijk niveau is.”

Delen op sociale media: